شرکت آریا صنعت بیستون
شنبه ۰۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ | ساعت ۱۷:۳۷

صادرات نفت ایران در بحبوحه فشار حداکثری

در تازه‌ترین گزارش سازمان کشورهای صادرکننده نفت خام، برآوردی از میزان تولید کشورهای عضو این سازمان آمده است. گزارشی که با استفاده از آمار منابع ثانویه است و ممکن است دقیق نباشد. به ویژه برای ایران که در تحریم‌ها به سر می‌برد و حجم صادرات نفت خام خود را بعد از اعمال تحریم‌های امریکا به اوپک گزارش نمی‌دهد.

اما با استناد به گزارش‌های منابع ثانویه که معمولاً برگرفته از آمار گمرکی و ردیابی تردد نفتکش‌هاست، ایران در سال ۲۰۱۹ میلادی روزانه به‌طور متوسط ۲٫۳۵۷ میلیون بشکه در روز نفت خام تولید کرده است. با استناد به این گزارش، در ماه دسامبر ۲۰۱۹ یعنی آخرین ماه سال، تولید نفت خام ایران با ۱۵ هزار بشکه کاهش نسبت به ماه قبل به ۲٫۰۹۲ میلیون بشکه در روز رسیده بود. بر مبنای این گزارش‌ها می‌توان میزان حداقل و حداکثر صادرات نفت خام قابل ردیابی ایران را حدود متوسط ۷۰۰ هزار بشکه در روز عنوان کرد.

این موضوع نشان می‌دهد که هدف امریکا یعنی صفر کردن صادرات نفت خام ایران با وجود اعمال فشارهای مضاعف در سال ۲۰۱۹ شکست خورد. البته در گزارش اوپک، ایران پنجمین تولید‌کننده نفت خام سازمان است که بعد از کشورهای عربستان، عراق، امارات و کویت قرار می‌گیرد. ایران تا پیش از تحریم‌های امریکا سومین تولیدکننده نفت خام این سازمان بود. در داده نمای بالا میزان تولید نفت خام اوپک و ۵ عضو مهم آن در سال ۲۰۱۹ آمده است. همچنین متوسط قیمت نفت ایران در سال ۲۰۱۹ نیز ۶۱٫۸۵ دلار در هر بشکه گزارش شده که نسبت به سال قبل از آن ۶٫۱۲ دلار کاهش داشته است. البته این کاهش تنها متعلق به نفت ایران نبود.

ثبات نسبی قیمت نفت تا پنج سال

در همین حال یک نظرسنجی قابل استناد نشان می‌دهد که انتظارات بلندمدت درباره قیمت‌ نفت در حدود ۶۵ تا ۷۰ دلار در هر بشکه ثابت مانده است. جدیدترین نظرسنجی سالانه رویترز از متخصصان به این جمع‌بندی رسیده است.

این خبرگزاری گزارش می‌دهد که میانگین قیمت سالانه نفت تا پنج سال دیگر ۶۵ دلار است و از ۶۷ دلار در سال ۲۰۲۰ اندکی رشد کرده و به ۶۹ دلار تا سال ۲۰۲۴ افزایش پیدا می‌کند. اکثر پیش‌بینی‌کنندگان انتظار دارند که میانگین قیمت هر بشکه نفت تا پنج سال آینده بین ۶۰ تا ۷۵ دلار می‌ماند و عده اندکی انتظار دارند که قیمت‌ها به پایین ۵۰ دلار یا بالای ۹۰ دلار برسد. پیش‌بینی می‌شود به‌دلیل عرضه فراوان از سوی صنعت نفت شیل امریکا و سایر منابع خارج از اوپک، قیمت‌های نفت برای مدت نامعلومی در محدوده فعلی باقی می‌ماند. این نتایج بر مبنای پرسشنامه‌هایی بوده که رویترز به بیش از ۹۰۰۰ نفر از متخصصان بازار ارسال کرده و ۹۵۰ پاسخ در فاصله هشتم تا یازدهم ژانویه دریافت کرده است.

پیش‌بینی‌های قیمت بسیار نزدیک به‌نظرسنجی سال گذشته و سال‌های پیش از آن بوده و در اکثر موارد میانگین قیمت یک یا دو دلار کمتر بوده است

m