شرکت آریا صنعت بیستون
یکشنبه ۲۵ شهریور ۱۴۰۳ | ساعت ۱۴:۰۷

کرونا چقدر بر اقتصاد ایران اثر گذار خواهد بود؟

میثم رادپور، کارشناس مسائل اقتصادی می‌گوید: اثر ویروس کرونا بر اقتصاد ایران به دلیل بسته بودن آن کمتر از سایر کشور‌هایی است که تبادلات تجاری بالاتری دارند. در ایران به دلیل تحریم‌ها از حجم مبادلات تجاری رسمی کاسته شده است و اقتصادی که به طور سیستماتیک مبادلات رسمی آن محدود است کمتر آسیب خواهد دید.

به گزارش ایران جیب از اقتصاد ۲۴، «کرونا به ایران آمد»؛ این خبر بدی بود که البته هراس آن همواره طی یک ماه اخیر با مردم ایران همراه بود، اما این ویروس که البته وحشت آن از خود آن کشنده‌تر است توانست اقتصاد بسیاری از کشور‌های دنیا را تحت تاثیر خود قرارپی شیوع ویروس کرونا دو تا پنج درصد در پایان سه ماهه اول ۲۰۲۰ کاهش خواهد یافت.

هنوز برآورد دقیق آثار اقتصادی این ویروس غیرممکن است، اما یک رسانه دولتی در چین کرده است که به اعتقاد اقتصاددانان، این ویروس، رشد اقتصادی سه ماهه چین را دو درصد کاهش می‌دهد. چنین خسرانی، به معانی از بین رفتن ۶۲ میلیارد دلار از اقتصاد چین است.

اما سوال اصلی اینجاست که اقتصاد ایران با توجه به رکودی که گریبان آن را گرفته است تا چه حد شیوع این ویروس می‌تواند به ضرر آن عمل کند. در حالی که در آستانه سال نو قرار داریم آیا ویروس کرونا می‌تواند بر رشد اقتصادی ایران هم اثرگذار باشد.

یکی از حوزه‌های اقتصادی که بیشترین تاثیر را از کرونا داشته است، گردشگری است. محمدعلی فرخ‌مهر درخصوص میزان ورودی گردشگران خارجی در کشور در سال جاری گفته بود: با توجه به تحریم‌ها و برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته انتظار داشتیم که بیشترین ورودی گردشگر خارجی از کشور چین باشد.

رئیس اتحادیه هتلداران اظهار کرده بود: قرار بود هتل‌های ایرانی در ایام سال نو چینی، ۵۰ درصد تخفیف برای تور‌های چینی قائل شوند، اما ویروس کرونا تمام این زحمات و برنامه‌ریزی‌ها را بهم زد. اگر این اتفاق صورت می‌گرفت به جرات می‌توان گفت که در صنعت هتل‌داری کشور دگرگونی ایجاد می‌شد.

مهار کرونا با رعایت ۵ اصل ساده

اما تبعات کرونا تنها به گردشگری معطوف نخواهد شد. شاید از یک جنبه بتوان شیوع این ویروس را در کاهش تقاضای ارز بررسی کرد و عامل محرک قیمت ارز که می‌تواند سفر‌های نوروزی باشد با شیوع ویروس کرونا سفر به کشور‌های آسیای که تقاضای زیادی دارد نیز کاهش یابد. اما همه ماجرا به اینجا ختم نمی‌شود. غیر از کرونا موضوع قرار گرفتن ایران در لیست سیاه FATF می‌تواند یک متغیر اثرگذار در بازار‌ها باشد؛ هر چند رئیس کل بانک مرکزی معتقد است این مسئله تاثیری در بازار‌ها نخواهد داشت، وعده‌ای که البته در بسیاری از موارد توسط همتی عملی شده است. با این حال باید دید افزایش قیمت ارز و طلا در هفته گذشته این هفته تحت تاثیر FATF و کرونا ادامه خواهد داشت یا خیر؟

کرونا از چین تا ایران

اما اثر اقتصادی ویروس کرونا بر اقتصاد ایران در هاله‌ای از ابهام قرار دارد. با این حال میثم رادپور کارشناس مسائل اقتصادی معتقد است ویروس تحریم، پیش از ویروس کرونا اثر خود را بر اقتصاد گذاشته است.

وی با اشاره به نگرانی‌ها درخصوص شیوع ویروس کرونا می‌گوید: بحث عمده نگران‌کننده بودن ویروس کرونا ظاهراً مربوط به مسری بودن آن است و آنچه آمار‌ها می‌گوید میزان کشنده بودن آن نسبت به سایر ویروس‌ها کمتر است. با این همه باید گفت اقتصاد چین به هر حال در معرض یک دوره رکود قرار دارد چرا که بعد از یک دهه رشد حدود ۷ تا ۱۰ درصدی می‌توانستیم دوره رکود این اقتصاد را پیش‌بینی کنیم.

رادپور از بدهی‌های شرکت های چینی می‌گوید: بدهی‌های شرکت‌های چینی حدود یک و نیم برابر تولید ناخالص داخلی آنهاست که این موضوع می‌تواند یک عامل موثر در کاهش رشد اقتصادی این کشور باشد. زمانی که میزان بدهی‌های شرکت‌های افزایش یابد به این معنی است که افق ترسیم شده برای آنها و ظرفیت‌های ایجاد شده تحت تاثیر قرار می‌گیرند.

این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه نگرانی جدی این است که ویروس کرونا به این رکود دامن‌زده است، اظهار می‌کند: علی‌رغم کنترل دولت نمی‌توان اثر آن را بر اقتصاد نادیده گرفت و کرونا جرقه ورود چین به دوران رکود را زد.

وی از اثرات ناشی از کاهش رشد اقتصادی در میزان پایین می‌گوید: کاهش رشد اقتصادی حتی به میزان ۲ درصد برای اقتصادی به بزرگی چین اثر فراوانی خواهد داشت و این مسئله می‌تواند سایر کشور‌های دیگر دنیا که با این کشور تبادلات تجاری قابل توجهیی دارند را تحت تاثیر قرار دهد.

بسته بودن اقتصاد ایران مانع تبعات کرونا

رادپور در بخش دیگری از صحبت‌هایش به بسته بودن اقتصاد ایران اشاره می‌کند و در این‌باره می‌گوید: اثر این ویروس بر اقتصاد ایران به دلیل بسته بودن آن کمتر از سایر کشور‌هایی است که تبادلات تجاری بالاتری دارند. در ایران به دلیل تحریم‌ها، از حجم مبادلات تجاری رسمی کاسته شده است و اقتصادی که به‌طور سیستماتیک مبادلات رسمی آن محدود است کمتر آسیب خواهد دید.

وی در ادامه می‌افزاید: ایران کمتر از آن چیزی که ظرفیت دارد با دنیا در ارتباط است و طبیعتاً بحران‌هایی از دست تاثیر قابل توجهی نخواهد داشت. همان طور که در بحران اقتصادی دنیا طی سال‌های ۲۰۰۷ و ۲۰۰۸ نیز ایران چندان تحت تاثیر قرار نگرفت.

این کارشناس اقتصادی با اشاره به این مسئاه که نمی‌توان آینده این ویروس را حدس زد یادآور می‌شود: ما نمی‌توانیم آینده این ویروس را حدس بزنیم، اگر با ورود به فصل گرما این ویروس از بین برود شرایط اقتصادی طبیعی‌تر خواهد شد.

وی در ادامه می‌افزاید: اما این اثر در اقتصاد ایران نسبت به کشوری مانند چین که با تمام دنیا در ارتباط است متفاوت است.

همچنین مجیدرضا حریری رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین در گفتگو با تابناک درباره تاثیر ویروس کرونا بر اقتصاد ایران گفته است: «در ابتدا باید به این نکته اشاره کنم که متاسفانه یا خوشبختانه آنقدر ارتباط اقتصادی کشور با دنیا کم شده است که اینگونه مسائل بین‌المللی زیاد بر اقتصاد ما تاثیرگذار نیست. اگر اقتصاد ما به مانند همیشه می‌توانست نفت به چین صادر کند. این اُفت قیمت انرژی می‌توانست بر اقتصاد ما تاثیرگذار باشد، اما هم اکنون که به دلیل تحریم‌ها صادرات نفت ایران به حداقل ممکن رسیده است درنتیجه می‌توان از تاثیر این اُفت قیمت انرژی (به هر دلیلی) چشم‌پوشی کرد. یک زمانی رکورد فروش نفت روزانه ایران تنها به چین ۸۵۰ هزار بشکه بود، اما الان در مجموع به همه کشور‌ها روزانه ۳۰۰ هزار بشکه نفت می‌فروشیم.»

m