شهروند| ثبتنام برای فروش خانههای دولتی بهزودی آغاز میشود. خانههای ۱۰۰ متری که قبلا محمد اسلامی، وزیر راه و شهرسازی گفته بود فقط ٣٠٠ میلیون تومان فروخته میشود. اباذر جابری، مدیرکل برنامهریزی مسکن شهری بنیاد مسکن، به «شهروند» میگوید:« مهمترین شرطی که برای افراد گذاشته میشود این است که فاقد مسکن باشند و البته تاکنون وام و تسهیلات بانکی نگرفته باشند. »
اول کرمان بعد بقیه شهرها
پاییز سال گذشته بود که وزیر راه و شهرسازی برنامهای برای ساخت ٤٠٠هزار واحد مسکونی تا سال ١٤٠٠ با هزینه دولت را به رئیسجمهوری ارایه داد. طبق این برنامه قرار شد ٤٠٠هزار واحد مسکونی تا پایان سال ١٤٠٠ ساخته شود و در اختیار متقاضیان واجد شرایط قرار بگیرد.
طرح ساخت ٤٠٠هزار مسکن دولتی شاید خیلیها را یاد مسکن مهر و تجربه ناموفق آن بیندازد، اما ظاهرا این طرح قرار است تفاوتهای اساسی با مسکن مهر داشته باشد، تا تجربه بد آن تکرار نشود. ماجرا از این قرار است که متولیان ساخت این مسکنها میگویند قبل از ساخت واحدهای مسکونی اقدام به شناسایی مکانهای دارای تقاضا شده است. به همین دلیل سامانهای طراحی شده تا افراد متقاضی و البته واجد شرایط بیایند و در این سامانه ثبتنام کنند. این سامانه که طراحی آن مراحل پایانی خود را سپری میکند، از اوایل شهریور به صورت آزمایشی در شهر کرمان آغاز به کار میکند و بعد از ١٠ روز بقیه استانها هم میتوانند در سامانه ثبتنام کنند. بعد از ثبتنام اولیه متقاضیان، پایش افراد آغاز میشود و آنهایی که واجد شرایط هستند، شناسایی میشوند. بعد از شناسایی متقاضیان واجد شرایط، آنها به دو دسته افراد دارای زمین و افراد فاقد زمین تقسیم میشوند. افرادی که دارای زمین هستند، تسهیلات ساخت و مجوز برای ساخت در اختیار آنها قرار میگیرد و افراد فاقد زمین نیز از اراضی دولتی که در اختیار این طرح است، استفاده میشود. متوسط تسهیلات برای متقاضیان هم تا ۷۵میلیون تومان با سود ۱۸درصد است که این تسهیلات نیاز به سپردهگذاری ندارد.
چه کسانی واجد شرایط هستند؟
اباذر جابری، مدیرکل برنامه ریزی و تحقیقات مسکن شهری بنیاد مسکن درباره طرح ساخت ٤٠٠ هزار مسکن به «شهروند» می گوید:«این طرح کلا برای کسانی است که فاقد مسکن هستند و تاکنون از تسهیلات دولتی برای خرید مسکن هم استفاده نکرده اند.ضمن اینکه استفاده از تسهیلات این مسکن برای افراد سرپرست خانوار است که حتما باید ٥ سال از زمان اقامت شان در شهری که برای خرید این خانه ها تقاضا داده اند، گذشته باشد.البته برای خانم های سرپرست خانوار بالای ٣٥ هم این شرایط را در نظر گرفته ایم.درواقع خانم های بالای ٣٥ سال هم که خود سرپرست باشند، می توانند از این تسهیلات استفاده کنند.»جابری با بیان اینکه ١٠٠هزار واحد از این خانه ها قرار است با مدیریت بنیاد مسکن ساخته شود، ادامه می دهد:«٢٠٠ هزار از این خانه ها در شهرهای جدیدی مثل پرند و پردیس ساخته می شوند که متولی آن شرکت مادر تخصصی شهرهای جدید است,١٠٠ هزار خانه هم توسط بنیاد مسکن با اولویت شهرهای زیر ١٠٠ هزار ساخته می شود.ضمن اینکه برخی از خانه ها هم قرار است در بافت های فرسوده توسط شرکت باز آفرینی ساخته شوند.»
تجربه ناموفق مسکن مهر تکرار می شود؟
جابری درباره اینکه آیا امکان دارد تجربه ناموفق مسکن مهر در این پروژه هم تکرار شود، به «شهروند» می گوید:«اتفاقا ما آمدیم و مسکن مهر را آسیب شناسی کردیم.مشکلاتی که در بحث انتخاب موقعیت، نحوه ساخت و موارد دیگر در مسکن مهر پیش آمد را بررسی کردیم و تصمیم گرفتیم ضمن حذف نکات منفی مسکن مهر، از مزیت ها و نکات مثبت آن در این پروژه جدید مانند بحث استفاده از ظرفیت خود مالکین استفاده شود.در ١٠٠ هزار خانه ای که قرار است بنیاد مسکن با مشارکت مردم بسازد، کسانی که خودشان زمین دارند می توانند در این طرح ثبت نام کرده و از تسهیلاتی که برای ساخت و ساز درنظر گرفته شده، استفاده کنند.
درواقع مردم می توانند در این طرح زمین های خود را معرفی کنند تا اگر امکان ساخت و ساز داشته باشد، شروع به ساخت خانه کنند. در خصوص فاقدین زمین هم مقرر شده بر اساس سهمیه اعلامی زمین های مورد نظر را دولت از طریق سازمان ملی زمین و مسکن تامین تا با مدیریت بنیاد مسکن در قالب تشکیل گروههای ساخت یا واگذاری به انبوه سازان، نسبت به ساخت و ساز اقدام شود.»