در آستانه امضای فاز نخست توافق تجاری آمریکا و چین، واشنگتن، چین را از فهرست کشورهایی که نرخ ارز را دستکاری میکنند حذف کرد. یک هیات چینی برای مذاکره در باره مسائل اقتصادی، از جمله خرید نفت ایران به آمریکا رفته است.
روز سهشنبه، ۲۴ دیماه (۱۴ ژانویه) وزارت خزانهداری ایالات متحده اعلام کرد که چین را از فهرست کشورهایی که به گفته این وزارتخانه نرخ ارز را “دستکاری میکنند” خارج کرده است.
استیو منوچین، وزیر خزانه داری آمریکا اظهار داشت که چین در توافقنامه تجاری با واشنگتن به طور قاطع تضمین کرده است که برای افزایش صادرات خود، ارزش “یوآن” را کاهش ندهد.
علاوه بر این قرار است که پکن شفافیت بیشتری را در رابطه با نرخ ارز و تراز تجاری خود به خرج دهد.
از این پس چین در فهرست “کشورهای تحت نظارت” قرار دارد؛ کشورهایی که در زمینه اقدامات ارزی توسط واشنگتن رصد میشوند.
دولت آمریكا تابستان گذشته چین را متهم کرد که به منظور تقویت اقتصاد صادراتی، ارزش واحد پول خود یوان را کاهش داده است. پکن این اتهام را رد کرد.
یوان ضعیف باعث میشود که خریداران خارجی به جای دلار یا یورو به این ارز و در نتیجه به خرید کالاهای چینی رو بیاورند.
دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریكا بارها چین را به اقدامات ناعادلانه تجاری متهم كرده است.
توافقنامه تجاری
ایالات متحده و چین قرار است که روز چهارشنبه (۲۵ دیماه) فاز نخست معاملات بازرگانی خود را در توافقنامهای تثبیت کنند.
بر مبنای این توافق، پکن متعهد میشود که واردات خود از آمریکا را طی دو سال حدود ۲۰۰ میلیارد دلار افزایش دهد.
قرار است که از این میزان، سالانه ۴۰ میلیارد دلار محصولات کشاورزی خریداری شود. کشاورزان از اقشاری هستند که ترامپ به رای آنها در انتخابات نوامبر سال جاری اهمیت میدهد.
به نظر میرسد که تنش بیست ماه تجاری بین دو کشور در حال کاهش است. برای این منظور معاون نخست وزیر شورای دولتی چین به واشنگتن سفر کرده است.
مذاکره درباره نفت ایران
به گفته وزیر خزانهداری آمریکا، هیات دولتی چین با مقامات آمریکایی در باره مشکلات تجاری، از جمله خرید نفت چین از ایران مذاکره میکنند.
دولت ترامپ تلاش میکند که صادرات نفت ایران به چین را به طور کامل قطع کند. منوچین در این راستا گفته است: «ما احتمالا درآمدهای نفتی ایران را حدود ۹۵ درصد کاهش دادهایم. ایران عایدی ناچیزی از صدور نفت دارد و آنهم مربوط میشود به واردات نفت چین از این کشور.»