شرکت آریا صنعت بیستون
پنج شنبه ۰۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ | ساعت ۲۳:۳۹

تولید روزانه ۸۵۰ میلیون مترمكعب گاز و تحقق افق‎های توسعه‎ای صنعت نفت

كشورمان با داشتن ذخایر غنی نفت و گاز و دارا بودن رتبه نخست ذخایر هیدروكربوری در جهان، توانسته است به یكی از وزنه های اصلی در تامین انرژی جهانی بدل شود؛ حال آنكه سال هاست عنوان دومین شركت بزرگ نفتی جهان به شركت ملی نفت ایران به عنوان بازوی توانمند صنعت نفت كشورمان در اكتشاف، حفاری، استخراج و تولید منابع هیدروكربوری اختصاص یافته است.

از این منظر تلاش شده است تا به سیاست های اصلی صنعت نفت كشورمان، در لوای فعالیت های گسترده این شركت به عنوان یكی از اعضای اصلی و تاثیرگذار در اوپک و پرچمدار همكاری‌های منطقه‌ای و جهانی در خاورمیانه، جامه عمل پوشانده شود.

بر این مبنا، تکمیل ظرفیت فازهای ۱۳، ۱۴ و ۲۲ تا ۲۴ پارس جنوبی، افزایش ظرفیت تولید نفت‌خام میدان‌های مشترک غرب کارون و احداث خط لوله گوره-جاسک و پایانه صادراتی نفت خام در بندر جاسک از جمله راهبردهایی است كه از سوی وزیر نفت به عنوان محورهای اصلی فعالیت شركت ملی نفت ایران در سال ۹۸ ابلاغ شده است و پیش بینی می شود كه با دستیابی به آن ها، بخش عمده ای از اهداف ترسیم شده در افق چشم انداز توسعه اقتصادی و سیاسی كشورمان محقق شود.

در این میان، با توجه به اهمیت حیاتی صنعت نفت و ترسیم افق های توسعه ای كشورمان، سعی شده است تا در گزارش هایی كه به مناسبت هفته دولت منتشر می شود، بخش هایی از عملكرد شركت ملی نفت ایران در سال گذشته مورد بحث و واكاوی قرار گیرد.

ایران بر سكوی نخست ذخایر هیدروكربوری جهان

آنچه مسلم است، بخش قابل توجهی از منابع هیدروكربوری منطقه خاورمیانه در محدوده مرزهای كشورمان قرار گرفته است و وجود همین منابع غنی باعث شده تا شركت ملی نفت ایران، عنوان دومین شركت بزرگ نفتی جهان را در اختیار بگیرد. بنابر آخرین آمار اكتشافی در سال ۹۷، میزان ذخایر نفت درجای کشور بیش از ۷۱۲ میلیارد بشکه و ذخایر قابل استحصال هیدروكربور مایع كشورمان بالغ بر ۱۶۰.۱۲ میلیارد بشكه برآورد می‌شود.

در عین حال تجمیع ذخایر نفت و گاز ایران گویای این واقعیت است كه ایران رتبه نخست ذخایر هیدروكربوری جهان را در اختیار دارد و از این روی نقش تاثیرگذاری در تامین انرژی جهان ایفا می كند.

در این میان ذخایر گاز طبیعی ایران ۱۶.۶ درصد ذخایر دنیا، ۴۹ درصد ذخایر منطقه خاورمیانه و ۳۸ درصد ذخایر كشورهای صادركننده نفت است كه از این میان بیش از ۳۳.۳ تریلیون مترمكعب از آن از جمله ذخایر قابل استحصال گاز طبیعی كشورمان به شمار می رود.

در عین حال در حال حاضر میزان تولید تجمعی سالیانه گاز رقمی در حدود ۰.۳ تریلیون متر مکعب تخمین زده می شود كه خود مبین این نكته است كه ذخایر گازی موجود برای تامین نیاز کشور تا بیش از ۵۰ سال آینده نیز کافی خواهد بود.

از این رهگذر میانگین تولید گاز خام در كشورمان طی سال گذشته رقمی در حدود ۸۴۹.۶ میلیون مترمكعب در روز بوده است كه نشان از تحقق اهداف توسعه ای در تولید گاز كشورمان طی سال ۹۷ دارد.

الزام به تولید صیانتی از میدان های نفتی

به عقیده صاحبنظران صنایع نفت و گاز، عملكرد شركت ملی نفت ایران در چارچوب تولید صیانتی از میادین نفتی طی سال گذشته نیز قابل توجه بوده است. آخرین آمار از تحقق ۲۳۲ هزار بشكه ای تزریق آب و ۶۹.۳ میلیون مترمكعبی تزریق گاز به میدان های نفتی حكایت دارد كه موید تحقق برنامه های شركت ملی نفت ایران در چارچوب حفاظت و از صیانت میدان های نفتی بوده است.

در عین حال میانگین نرخ فعلی ضریب بازیافت نهایی هیدروكربور مایع در كشور برابر با ۲۸.۰۶ درصد تخمین زده می شود كه نشانگر این حقیقت است كه با وجود تمامی محدودیت ها در تامین دانش فنی مربوط به افزایش ضریب بازیافت، این مهم با همت تلاشگران و متخصصان صنعت نفت كشورمان در حد قابل قبولی در حال انجام است.

برنامه های شاخص در حوزه تولید و توسعه میدان های نفتی و گازی

شركت ملی نفت ایران در راستای برنامه های توسعه ای خود در حوزه نفت و گاز طی سال گذشته اقدامات قابل توجهی داشته است كه از آن جمله می توان به تدوین برنامه بسته‌های دوم نگهداشت توسعه میادین در قالب قراردادهای EPCF/EPDF و انعقاد قراردادهای توسعه میادین در قالب EPCF/EPDF در میادین منصوری(آسماری)، رامشیر، لالی (آسماری)، كبود (آسماری و بنگستان)، گچساران (خامی) و نرگسی شركت ملی مناطق نفتخیز جنوب، میادین سعادت آباد، نفت شهر و دانان شركت نفت مناطق مركزی ایران و میدان سیوند و اسفند شركت نفت فلات قاره ایران اشاره كرد.

در عین حال برخی از تفاهم نامه های مربوط به مطالعه میدان های نفتی با برخی از شركت های داخلی و خارجی منعقد شده است.

m